HTML

Honlapkészítés, keresőopitmalizálás és online-marketing



A blogot a Seologik munkatársai írják.

Kérdése van? Írjon nekünk!
------------------------- Facebook
Twitter

Szörcs, mint a szemantikus kereső?

2010.01.31. 19:46 repalaki edomer

Az utóbbi időben szinte teljesen elfogadottá vált a szemantikus jelző az összes lehetséges webes fogalomhoz való társítása. A magára valamit is adó websu szakértő szemantikus webről, szemantikus keresésről és a már szinte értelmezhetetlen szemantika alapú közösségi térről beszél. A szemantikus mára már egy komoly branddé nőtte ki magát, a mögötte meghúzódó(?) valóság azonban már réges-rég a feledés homályába borult.

Mi is a szemantika?

A szemantika a természetes nyelvi jelentés vizsgálatával foglalkozó tudományág, a nyelvészet egyik részterülete. A szemantikai elméletek egyik alapelve az, hogy bármely a természetes nyelvi kifejezés jelentése meghatározható az alkotórészeinek jelentéseiből és azok kapcsolódási módjából - ez a kompozicionalitás elve . A jelentés ilyen felfogása kizárja a vizsgálódásból a metaforikus - pl.:az asztal lába -, idiomatikus és egyéb nem-kompozicionális jelenségeket. A szemantika tárgya lehet a mondatok jelentésváltozásainak vizsgálata - klasszikus és egyéb, kiterjesztett predikátumlogikák -, valamint szintén a szemantika tárgykörébe tartozik a szó és morféma tulajdonságok vizsgálata, valamint a lehetséges összetételek elemzése is - ez a lexikai szemantika.

Szemantikus keresés ?

Ha szemantikus keresésről beszélünk, akkor azt állítjuk, hogy a szavak, vagy egyéb nyelvi elemek jelentését vesszük figyelembe a keresés során. Tágabb értelmezés szerint a keresési módszer felépítése közben nem csupán a már megszokott statisztikai alapú elemzéseket, tehát a hagyományos keresési technikákat, hanem a nyelvészeti szemantikai kutatások által szolgáltatott megfigyeléseket vesszük alapul. Ezen szabályok figyelembe vételével azonban egy nagyon súlyos probléma van, mégpedig az, hogy alkalmazásuk nehezen összeegyeztethető a hagyományos keresési technikákkal. A szemantika alapvető elméleti megfontolásai, a lehetséges világok elmélete, az intenzionális jelenségek értelmezése nagyon nehezen hozható összhangba a hagyományos modellel.

Minek nevezzelek?

A jelenleg magukat szemantikus keresőknek tituláló motorok nagy része mérhetetlenül messze áll a valódi szemantikus, jelentésközpontú elemzési eljárásoktól. Ezen keresők nagy része csak a természetes nyelvi jelentést valóban modellező eljárások nagyon kis részét használják, egyesek ontológiákat építenek, valamint jelentéskiterjesztéssel operálnak, míg mások inkább rendkívül intuitív szintaktikai megfigyeléseket használnak fel. Ezen törekvések lebecsülése persze óriási hiba lenne, ám a mégnagyobb hiba talán az lenne, ha az ilyen kiváló projekteket - mint a Powerset vagy a Haika - a szemantikus keresés megvalósulásaként értelmeznék.

Kicsi, sárga, savanyú de a miénk

A KeresőVilág interjújában a Szörcs készítői nyilatkoztak arról, hogy a szorcs.hu milyen tulajdonságaiban tekinthető - ahogy a fejlesztők nyilatkoznak - erősen szemantikus keresőnek.

Sokat dolgoztunk rajta, hogy felismerje az ismétlődő mintákat és az adott oldalon elvárható elemeket. Automatikusan kategorizáljuk az oldalakat típus szerint. Felismerjük, hogy az adott találat például egy blogposzt, vagy egy linkgyűjtemény. Innen már nekiállhat értékeket keresni: egy cikknél a szerzőt, keletkezés idejét, címét, kapcsolódó képeket, egy webáruháznál az árat, a termék nevét, ha a termék könyv, akkor az ISBN azonosítót is elmenti.

(via keresovilag)

A szorcs.hu sajnos ugyanolyan messze áll a szemantikus kereséstől, mint a témában említett nagytestvérei. Noha a fejlesztők elég szűkszavúan nyilatkoznak a szemantikusság mibenlététét illetően, mégis egy-két apró nyomból talán következtethetünk a rendszer működésének egészére. A találat-érték összekapcsolása az ontológia alapú szemantikus keresési eszközök kelléktárába tartozik, az esetleges vertikális vagy horizontális jelentéskiterjesztések szintén csak nagyon kis részét jelenthetik a szemantikus keresésnek. A szemantikus eszközök használata azonban nem eredményez szemantikus keresést.

Noha a szemantikus keresés és a természetes nyelv jelentésközpontú automatizált feldolgozása előtt még óriási lehetőségek állnak, egyesek egyenesen a 2012-ig tartó időszakot a számítógépes nyelvészeti kutatások robbanászerű felértékesülésével azonosítják; a szemantikus keresési módszereken alapuló keresőmotorok jelentős térnyerése minden bizonnyal még várat magára. Annak ellenére, hogy a szemantikus keresés névleg mára már olyannyira elterjedt, mint az intelligens mosópor, vagy a fájdalmat a gyökerénél megszüntető fájdalomcsillapító.

Szólj hozzá!

Címkék: seo nyelvészet szörcs szemantika seologik


A bejegyzés trackback címe:

https://seologik.blog.hu/api/trackback/id/tr731717803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása